Baş dönmesi olarak bilinen vertigo hastalık değildir, bir hastalığın semptomu yani habercisidir. Günümüzde birçok kişi baş dönmesi şikayeti ile kliniklere başvurmaktadır. Baş dönmesini ve buna eşlik eden yakınmaları iyi tanımlamak çok önemlidir çünkü baş dönmesi birçok nedenden kaynaklanabilir. İç kulakta bulunan denge organlarından veya beyindeki denge kontrol merkezlerinde meydana gelen işleyiş bozukluğundan kaynaklanabilir.Baş dönmesi yaşayan kişi etraf dönüyor, ani pozisyon değişikliklerine bağlı gelişiyor ya dasersemlik hissi şeklinde oluyor vb. şikayetleri iyi tanımlanmalıdır.
Vertigo çeşitleri periferik (iç kulak veya denge organlarından kaynaklanan) ve santral (beyin denge merkezinden kaynaklanan) olmak üzere ikiye ayrılır.
Baş dönmesi şikayetiyle kliniğimize gelen hastalarımızda ilk önce genel kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik kameralarla kulak zarı değerlendirmesi yapıyoruz. Daha sonra gerekli görülürse, kliniğimizde bulunan VNG (videonistagmografi) ve VHIT adı verilen ileri teknoloji cihazlarımızla denge testlerini yapıyoruz. Bu testlerle santral (nörolojik) ve periferik (iç kulak denge organı kaynaklı) hastalıkların ayrımını yapabilmekteyiz. Santral (nörolojik) nedenlerden kaynaklanan patolojilerin varlığını inceleyebilmemiz adına hastalarımıza santral testler uyguluyoruz. Santral testlerde İlk önce, spontan yani baş hareketi olmaksızın gerçekleşebilen nistagmusların (istemsiz göz hareketleri) var olup olmadığını inceliyoruz. Daha sonra sakkad (kitap okurken bir kelimeden diğer kelimeye geçmek gibi), pursuit (biz sabitken hareket etmekte olan bir cismi takip etmek), optakinetik (arabanın içindeyken dışarıdaki ağaçları orta hatta sabitlemek gibi), gaze (yanan noktaya sabit bir şekilde bakmak) testlerini yapıyoruz. Santral testler tamamlandıktan sonra Dix-Hallpike adını verdiğimiz pozisyonel teste geçiyoruz. Bu test, baş hareketleri esnasında gerçekleşen nistagmusları incelemek adına çok önemlidir. Pozisyona bağlı bir nistagmus varlığı gözlenirse (BPPV), iç kulakta hangi kanalda problem olduğunu tespit edip, uygun manevralarla birlikte kristalleri olması gereken yerlere yerleştiriyoruz.
Hastada meydana gelen nistagmusları (istemsiz göz hareketleri) incelemek adına özel sensörler ve video kamera sistemi içeren VNG cihazı ile nistagmusun şiddetini, yönünü, süresini, başlangıç zamanını daha doğru ve güvenilir bir şekilde değerlendirerek denge bozukluğu çeşidini belirleyebilmekteyiz.
Vertigo şikayeti olan hastalarda hastalığın nedenini bulup hedefe yönelik tedaviler uygulamak oldukça önemlidir. İleri teknoloji cihazlar bulunan kliniğimizde yaptığımız test ve manevralarla birlikte aynı gün tanı konup tedaviye başlayabilmekteyiz.Sizin de geçmek bilmeyen baş dönmeleriniz varsa kliniğimize başvurabilirsiniz.
Vertigo tedavi yöntemleri için bizimle online ya da whatsapp üzerinden bize ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Copyright @. Doç. Dr. Sema Koç Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır. Dakika Reklam